maandag 16 april 2012

Naar het Zuigerplasbos met het hele gezin


Belevenissen van een kersverse geleidehond.

We zijn voor het eerst met zijn vieren naar het Zuigerplasbos geweest, het grootste losloopgebied in Lelystad. We hadden dat nog niet gedaan omdat het best pittig voor ze is: eerst 40 minuten werken (op de heenweg een nieuwe route) dan los in het bos en daarna weer 40 minuten werken naar huis.

We hebben erg genoten. De nieuwe route van huis naar het bos ging natuurlijk niet vlekkeloos, maar dat hadden we ook niet verwacht. Over doen wat niet goed gaat, belonen wat goed gaat. Wat een tempoverschil met Enya en Elmar, met hen deden we er op het laatst een stuk langer over. Enya wilde op de terugweg eigenlijk niet meer werken.

In het bos hebben ze heerlijk gerend, gesnuffeld en gespeeld. Op een gegeven moment stonden we even stil bij het water omdat ze aan het drinken waren. Daarna gingen ze rondjes achter elkaar aan rennen. Loes plensde een gedeelte van de cirkel in volle vaart door het water, een mooi geluid. Mees doet dat niet, hij ging wel het water in om te drinken.
Het is net of je vertrouwde bos weer nieuw is, door de ogen van jonge honden die er voor het eerst zijn en niet weten waar ze moeten beginnen omdat er zoveel te beleven is.

We hebben ze ook wat laten werken en stukjes laten volgen. Mees volgt los beter dan aan de lijn. Als we afslaan, roepen we ze niet. Ze moeten op ons letten, niet andersom. We letten natuurlijk stiekem wel op wat ze doen, en belonen als ze komen. Dat deden ze iedere keer vlot.

Ze waren versleten toen we terug kwamen, we hebben ze de hele avond niet meer gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten