dinsdag 8 mei 2012

trainen bij de hondensportvereniging

Belevenissen van een kersverse geleidehond

Wij vinden het leuk om buiten het geleidewerk ook ander werk te doen met de honden. We zijn met het hele gezin lid bij Hondensportvereniging Dronten. Met onze vorige honden Enya en Elmar hebben we dat ook gedaan en het is altijd goed bevallen. Het is leuk om te doen en goed voor de band met de hond. De honden doen ook even iets heel anders en we oefenen dat ze zich concentreren met andere honden om zich heen.

Met Loes en Mees beginnen we weer van voren af aan, met gehoorzame hond 1. Veel oefeningen die daarin zitten kennen ze al, maar anderen ook niet. Bovendien, oefeningen die ze al kennen kunnen ze in een andere omgeving, contekst, weer heel anders uitvoeren dan binnenshuis. Buiten is Mees veel sneller afgeleid dan binnen. Het is toch minstens zo lekker om met je neus in het gras te lopen dan netjes de baas te volgen. Loes volgt prachtig! Ze loopt als een paradepaardje.  

Het hier komen doen ze heel goed. De hond blijft dan even bij een trainer zitten. Loes en Mees kunnen dat zonder dat ze hoeven te worden vastgehouden. Als ik Mees dan roep, fluit, (wij fluiten, maar in deze training moeten we roepen, dat gaat ook) vliegen bij de trainer de kluiten om de oren als Mees vertrekt. De eerste keer kwam hij wel, maar ging helemaal scheef zitten. Toen ik niet snel genoeg reageerde, piepte hij er weer tussenuit. Dat is nu over.

Soms zijn oefeningen net even anders dan dat Loe sen Mees het geleerd hebben. Ze hebben bv. geleerd te volgen aan een slappe lijn, met het commando volg. Maar in de gehoorzame hond-training heet dat wandelen zonder trekken, met het commando wandel. Dat gaan we niet veranderen, dat vinden we te verwarrend.

Nieuw voor ze is het vooruit sturen. De hond moet van je weglopen, naar een bepaalde plaats. Die plaats wordt nu gemarkeerd door een bakje met…. Een brokje erin. Hond in het bakkie dus, dat hebben ze zo door en de kluiten vliegen me weer om de oren als ik Mees nu vooruit stuur.

Na afloop zijn ze moe, maar ze moeten nog wel naar huis werken. Maar thuis kunnen ze lekker uitrusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten