zondag 14 oktober 2012

druk druk druk


We zijn sinds 15 september geen weekend meer thuis geweest: open dagen bij een van Desudo’s puppywalkers, Woefstok, het geleidehondenweekend en vorige week weer op stap met Dogtravel.

We verbleven in Diever, met een groep van 14 volwassenen, 2 kinderen en 13 honden. Op vrijdagavond maakten we al een wandeling, die eindigde in het donker. Niet gek dat Tom en ik zekerder waren met Loes en Mees dan de anderen, van wie de honden geen geleidehond waren.

Zaterdag maakten we een wandeling van 20 kilometer in het Drents-Friese Wold, een prachtig natuurgebied. Het had veel geregend en we moesten de hele dag om diepe plassen heen zigzaggen. Net op een smal paadje, waarop je nauwelijks kon uitwijken vanwege prikstruiken in de bermen met een heeeeel diepe plas in het midden, moesten wij aan de kant voor een troep mountainbikers. Ze reden langzamer door de plas om ons niet nat de spatten, maar zelf zaten ze al van top tot teen onder de blubber. Loesje vond het maar raar en toen ze andere weer in beweging zag komen, nam ook zij een spurt. Daarmee trok ze Tom helemaal de diepe plas in. Hij moest de rest van de dag met natte voeten lopen.

Marit en haar gidsen tonen veel begrip voor het fenomeen geleidehond. Ze snappen dat je zo’n hond zelf het werk moet laten doen en dat de voldoening veel groter is wanneer ze zelfstandig iets hebben opgelost. Zo vroeg ze Tom en Loes, die voorop liepen, een hek te zoeken, wat Loesje keurig deed. ZE grepen ook niet in als Loes en Mees hun keuzes maakten bij het ontwijken van takken of plassen, tenzij een van ons echt in het water terecht dreigde te komen omdat de hond het toch niet helemaal goed had ingeschat.
Maar ze hebben natuurlijk ook weer veel losgelopen. Op een gegeven moment hoorden wij een hoop gepiep en geblaf: Mees en een paar andere koplopers waren tegen schrikdraad aangelopen. Akelig om te horen en Mees was wel even van slag. Jammer ook dat ze er niet van kunnen leren omdat schrikdraad voor hen niet te herkennen is, maar gelukkig vergeten ze het ook weer snel. En misschien leren ze er toch van dat je maar beter onder geen enkele draad door het weiland in moet kruipen, hoe lekker die koeienvlaai er ook uitziet.
Het was weer een heerlijk weekend met prachtige wandelingen, lekker eten en leuke mensen en honden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten